Friday, December 17, 2004

Kwisvraag van de week

Goed, om ergens te beginnen: hierbij de Kwisvraag van de Week (een raadseltje, eigenlijk):

Vier reizigers moeten een gammele hangbrug oversteken, in het donker. De brug kan het gewicht van maximaal twee personen tegelijk verdragen, anders stort ze in. De reizigers hebben een zaklamp nodig om de brug te kunnen oversteken (er zijn veel gaten en ontbrekende planken waardoor ze zonder zaklamp zouden verongelukken), en er is maar 1 zaklamp voorradig. De vier reizigers stappen elk met een verschillende snelheid: Tom kan de brug oversteken in 1 minuut; Bok in 2 minuten; Hombre in 5 minuten; en de traagste, Ester, heeft 10 minuten nodig. De brug gaat over exact 17 minuten instorten. Hoe kunnen alle vier de reizigers de brug oversteken?

3 Comments:

At December 23, 2004 at 7:07 PM, Blogger Dirk dB said...

Fout Hombre, het is eigenlijk een zwakke zaklamp en in uw scenario is na stap 1) Hombre verongelukt (en dat willen we toch vermijden!).
Dus ge moet veronderstellen dat eenieder die zich voortbeweegt over de brug de zaklamp *moet* bijhebben - en een groepje van twee kan tegelijk oversteken met de zaklamp, maar dan moet de snellere het tempo aannemen van de traagste (een groepje van drie kan natuurlijk niet omdat de brug enkel het gewicht van twee kan dragen).
Er is wel degelijk een reguliere oplossing...

 
At December 24, 2004 at 5:41 PM, Blogger Dirk dB said...

Als Ester vooruit schijnt ten dienste van Hombre, verongelukken ze allebei; de zaklamp is zwak en kan enkel gebruikt worden om 1 stap voor je uit te kijken, om die ontbrekende planken vlak voor je voeten te kunnen zien!

 
At January 3, 2005 at 6:01 PM, Blogger Dirk dB said...

Zeer juist, Tom! Er is zelfs nog een tweede oplossing mogelijk:
-Bok en Tom (2)
-Tom gaat terug (3)
-Ester en Hombre (13)
-Bok gaat terug (15)
-Bok en Tom steken terug over (17)
(Bok en Tom zijn dus eigenlijk inwisselbaar)

 

Post a Comment

<< Home